sâmbătă, 17 mai 2014

FITS fits me - partea II




V-am povestit cum a fost în prima noastră zi de FITS, a fost ca o sărbătoare, eram atât de încântați seara târziu când am ajuns la pensiune, încât pentru a doua zi ne-am făcut programul atât de legat de programul Festivalului, încât aveam doar 20 minute să mâncăm și trebuia să  fie un local foarte aproape de centru și de pietonală. Am studiat bine, bine programul și am decis ca până la urâtul moment în care eram nevoiți să plecăm, să profităm la maxim de tot ce era in program. Zis și făcut:




Ora 10.00 - Théâtre Du Soleil, CORPUL MUZICAL, Jean-Jacques Lemêtre, atelier de dans ținut în Sala „Virgil Flonda” din cadrul Facultății de Litere și Arte - ULBS. Nu știu sincer la ce ne-am gândit când am decis să mergem aici, dar a fost o experiență la care, într-o dată următoare, aș vrea să și particip; atunci am fost doar spectatori. Era un atelier care se preta foarte bine pentru studenții la arte, vă pun ceva din descrierea atelierului pe site-ul FITS ''Atelier deschis actorilor, dansatorilor, cântăreţilor şi muzicienilor. Acest stagiu este deschis oricui vrea să caute, să descopere și să experimenteze posibilitățile sonore ale propriului său corp. Vor fi propuse exerciții colective și individuale care să conducă la un proces de elaborare muzicală ce se bazează pe experiența creativă a lui Jean-Jacques Lêmetre la Théâtre du Soleil. Practica va oferi oportunitatea de a explora, în specificitatea sa, limbajul fiecărei persoane, nu doar prin voce, ci prin tot corpul [...] Demersul face apel la o nouă metodă de învățare a ritmului corpului și a metricii limbajului. Se va lucra fără instrumente muzicale pentru a utiliza potențialul ritmic, melodic, armonic al propriului corp ceea ce implică mers, mișcări, respiraţie, viteză de vorbit, timbru vocal.''

Așa a și fost, mulți studenți, sală relativ mică, un prof care semăna cu Gandalf, un atelier în care corpul tău era lăsat să imite toate orătăniile pământului, dar nu numai vocal, ci și prin dans, mișcări. A fost uau, și nu m-am înscris cumva de rușine, m-am gândit că nu am nici o treabă cu dansul și în plus toți studenții erau îmbrăcați în haine de antrenament, păreau și puțin nerăbdători, întrebători, poate emoționați, și nu m-am gândit decât la faptul că un economist în blugi nu are ce căuta acolo; îmi pare rău că am refuzat invitațiile maestrului de la început, dar chiar și așa a fost o experiența de neuitat. Ce am povestit aici este puțin, foarte puțin; omul ăsta și ce iese din mâinile lui și un scaun întors invers reprezintă un festival în sine







Jean-Jacques Lemêtre imagine preluata de pe http://glenngouldvariations.tumblr.com/participants





Ora 15.00 - Les Goulus, CUPIDONIIcălăreții de cu o zi înainte, astăzi s-au transformat în cupidonii, Doamne și ce cupidoni, mult prea sumar îmbracați și mult prea îndrăzneți, doamnele de la patiserie și alte câteva ''norocoase'' de pe stradă au fost lovite de săgeata lui Cupidon. Ce mi-a plăcut la ei, e că erau funny, ce mi-a plăcut la noi: că românul nu și-a pierdut umorul, doamnele păreau chiar încântate și domnii care le însoțeau au fost niște domni și au luat tot spectacolul exact cum era, ca pe o glumă bună.

















Mon amour Philippe







Ora 14.00 - Librăria Humanitas „Constantin Noica” Spectacol lectura Veronica D. Niculescu -  ROȘU, ROȘU CATIFEA
A fost primul meu spectacol de lectură, nu am mai participat la așa ceva, iar locația nu putea fi mai bună. Subsolul librăriei Humanitas seamănă cu o cramă, numai că pereții sunt căptușiți cu cărți nu cu butoaie de vin. Textul și interpreții erau simpatici, părerea mea, după părerea lui Mircea a fost un moment foarte potrivit pentru un pui de somn, noroc că stăteam în spate :)


Am doar 2 poze de aici și asta este cea mai clara :(


Ora 16.00 - Divine Quincaillerie, BOEMII. Aveau o melodie care mi s-a imprimat atât de bine, încât chiar dacă nu o pot fredona, mă duce cu gândul la cutiuțele muzicale de pe vremuri. Erau patru personaje cu un cărucior, care păreau să redescopere lumea. În timpul spectacolului ne-am pus la o masă să mâncăm și ajungând pe lânga noi, a devenit Mircea vedetă, mai exact a făcut un troc, a primit o oală de la Boemi, în schimbul gecii lui :) Au revenit până la urmă, la obiectele proprii.



Boemii - desi erau din Franta, aveam muzica in italiana




















Poveste de dragoste intre o geaca si o papusa





Și ultimul spectacol înainte de drum, un spectacol mult dorit de către Mircea:
Ora 17.00 - Brincadeira, IN RITMUL TOBELOR. Numai când spun Brincadeira mă gândesc la Rio, la carnaval, veselie, dans ... (oamenii aștia sunt din Spania ce-i drept, dar la asta mă gandesc). Așa a și fost, bucurie, veselie, energie, oameni tineri și frumoși, care făceau din tobe instrumentul cel mai minunat de pe pământ. Au fost extraordinari, i-am urmat de pe Pietonala Nicolae Bălcescu până pe scena din Piața Mare și nu mai plecam, deși ne propusesem să nu stăm până la final.














Cea de-a XXI-a ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu se va desfăşura în perioada 6 – 15 iunie, este sub genericul „Unicitate în Diversitate” și pe pagina lor de Facebook SibFestpe lângă program au început să dea și câteva detalii despre spectacole, am văzut că sunt și ateliere, și spectacole stradale, și concerte și multe altele, îmi pare rău că ratez începutul, dar finalul va fi grandios, vom fi la Faust a lui Purcărete.

Ultima poza din Sibiu a fost asta:

Sper sa nu uit să fac una la fel și la ediția asta